COLEGIUL „BRĂTIANU”, ÎNCĂ FĂRĂ BUSTUL LUI BRĂTIANU

Pitestiul vechi

Cea mai importantă instituție de învățământ preuniversitar din Argeș, și anume Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, a pornit la drum la 6 septembrie 1866 cu doar 12 elevi și un singur profesor, Nicolae Micescu, acesta predând toate disciplinele!

Treptat, gimnaziul se dezvoltă, iar Primăria Pitești îi construiește, cu sprijinul guvernului liberal, un impozant sediu. După moartea premierului Ion C. Brătianu, la 1 septembrie 1894, Gimnaziul de Băieți primește numele acestuia, cu titulatura de Liceu Clasic. Numele de Brătianu e șters după 1945, liceul primind numele de Nicolae Bălcescu (1957-1997), până la revenirea, în 1997, la numele îndreptățit.

Sunt mândru că am militat, alături de gazetarul Marian Jinga și de câțiva profesori din liceu, la jumătatea  anilor 1990, pentru revenirea la denumirea inițială, deși mi-am riscat locul de muncă!

Din păcate, la 30 de ani de la evenimentele din 1989, bustul lui I.C. Brătianu nu a revenit pe frontispiciul colegiului, deși au fost și conduceri liberale ale colegiului (nu doar prof. Cornelia Domnișoru). În schimb, în fața instituției de învățământ, tronează bustul lui… Nicolae Bălcescu. Brătianu e un simbol, Piteștiul a fost cunoscut peste 50 de ani ca „orașul Brătienilor”, dar cine să repună bustul lui I.C. Brătianu acolo unde a fost?! Și când?

(Nota redacției: Cartea poștală din 1905, circulată, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Fotografia îmi aparține, ca și textul – n.m., Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 7 = 1