ÎN 1933, ÎN PITEȘTI EXISTAU DOAR 11 BISERICI ORTODOXE

Pitestiul vechi

Despre Tatiana Bobancu am mai scris, în InfoPitești, pentru că a fost o personalitate cu care Piteștiul se poate mândri din plin și ar merita un titlu de Cetățean de onoare post-mortem. A condus, cu abnegație, Ateneul Popular „G. Ionnescu-Gion” și a murit de inima rea când comuniștii au închis acest așezământ cultural din Pitești, singurul din oraș, la acea vreme.

Vă prezentăm, de această dată, o carte a sa, extrem de interesantă, „Album religios. Bisericile din orașul Pitești cu un mic istoric”. La 1933, în Pitești existau doar 11 biserici ortodoxe, după cum le prezintă Tatiana Bobancu (nu zice nimic de biserica luterană, nici de Sinagogă, nici de cea armenească, totuși). Volumul de față este cu autograf de la Tatiana Bobancu!

Din 1990 încoace, au fost construite zeci de biserici în Pitești, majoritatea ortodoxe, dar și evanghelice, dar încă nu există o carte care să le cuprindă pe toate. E ciudat că viața religioasă a piteștenilor nu interesează multă lume!

Tatiana Bobancu își începe lucrarea sa, apărută sub auspiciile Ateneului Popular „G. Ionescu-Gion”, cu biserica „Maica Precistă din coastă”, construită la 1540. Nu am identificat această biserică după pisanii, probabil a fost refăcută de nerecunoscut, cum e biserica „Sf. Gheorghe”, cert este că doar două biserici au fost demolate în Pitești, Schitul „Buliga” și „Sf. Nicolae”.

Lucrarea Tatianei Bobancu ar merita reeditaă, dar cine să o facă?!

(Nota redacției:  Noi fotografii din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + = 30