INTERIORUL UNEI CURȚI DIN BURICUL PITEȘTIULUI LA 1960

Pitestiul vechi

Cine privește cu atenție cărțile poștale cu Piteștiul vechi nu poate observa că puține obiective erau imortalizate. Și asta pentru că Piteștiului îi lipseau clădiri reprezentative și priveliști minunate ochiului. Centrul orașului era dominat de diverse maghernițe, doar din loc în loc apărând câte o casă cu adevărat impresionantă, aparținând, firește, celor mai bogați localnici. Noroc că mai există și fotografii…

Acesta a și fost motivul pentru care urbaniștii comuniști nu au stat mult pe gânduri când au demolat cam tot din zona centrală pentru a construi blocuri. Au și exagerat, o adevărată crimă fiind demolarea Bisericii „Sfântul Nicolae”, în 1962. Din păcate, Piteștiul nu a avut zone rezidențiale bine reliefate, care să fie menținute, așa cum au Brașovul, Sibiul, Aradul, ba chiar și Craiova.

Vă prezentăm acum interiorul unei curți din Strada Mare (vechea casă din strada Șerban Vodă nr. 60). Situată exact la kilometrul zero al Piteștiului, casa aflându-se pe spațiul pe care s-a construit Magazinul  „Trivale”, magazin dat în folosință în anul 1972.

(Nota redacției: Cărțile poștale și toate fotografiile  din această rubrică fac parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textele aparțin lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

53 − 49 =