LIBRĂRIE DIN PITEȘTI, LA 1897

Pitestiul vechi

În anii 80 ai secolului trecut, Piteștiul era plin de librării, începând cu cea de la Petrochimie și terminând cu cea la al „Alprom”. În Prundu erau două librării, la „Fortuna” – tot două, una era pe str. Târgu din Vale, trei erau în Găvana, alta în cartierul Războieni, alta pe Craiovei, alta pe strada Exercițiu, o alta în Nord. Plus Librăria „Mihail Eminescu”, de lângă Primăria Pitești, singura care a supraviețuit până astăzi (din dragostea patronilor pentru carte, altfel puteau închiria spațiul pe bani frumoși). Ar mai fi una, de carte religioasă, dar ne putem „mândri” cu o singură librărie, atât de mult a scăzut apetitul pentru lectură!

La sfârșitul secolului al 19-lea, era o singură librărie în Pitești, cea a lui Mihail Lazăr. Este una dintre primele librării apărute în orașul nostru. De menționat că avea tipografie proprie, iar Mihail Lazăr a fost unul dintre primii editori de carte poștală din Pitești. Librărie dusă mai departe și dezvoltată de fiul său. La 1899, între 1 iulie și 1 octombrie, librăria își permite să editeze un ziar gratuit, „Anunciatorul comercial”, ca organ de publicitate „al Comerciului, Industriei și Agriculturii din și pentru județul Argeș”. Ziarul menționa că „se trimite gratis și franco la toate autoritățile și localurile publice și oricui la cerere în cuprinsul județului Argeș și județele vecine”.

În 1905, la 1 aprilie, fiul patronului librăriei, pe nume tot Mihail Lazăr, pe urmele tatălui său, editează „Anunciatorul. Ziar al Magasinului <Bazarul Argeșului>. Girant: Nae Ionescu. Redacția și administrația: Mihail Lazăr-fiu. Tipografia: Mihail  Lazăr-fiu”. Cu mențiunea: ziar de reclame. A apărut un singur număr. Din editorialul „Actualitatea”, cităm: „Peninsula Balcanică e în mare fierbere. Fiecare vrea o țară pentru sine: mare ca închipuirea, falnică ca gândul lor.(…) Apropos, despre Bulgaria se zice c-ar vrea război și ei. Cu cine?… Nici ei nu știu!”

Iată cum suna o reclamă din „Anunciatorul”: „<Bazarul Argeșului> a a adus cel mai mare transport de mărfuri…. (și reparat tijghielele). Și mai are multe feluri de arătări eftine și trainice. Bani să fie… mușterii să-i trăiască”.

Datele despre cele două ziare apărute la Pitești se bazează pe „Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”, volum coordonat de Marian Petcu la Editura Polirom în 2012 (despre ziarul din 1905) și pe „Dicționarul presei argeșene”, de Ilie Barangă, Editura Tritonic, 2003 (despre ziarul din 1899, cel din 1905 nefiind prezentat).

(Nota redacției: Cărțile poștale și toate fotografiile  din această rubrică fac parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textele aparțin lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 57 = 59