MONICA MACOVEI VINE LA „SPOVEDANIA UNUI FOST TORȚIONAR”

Cultura

Data de 9 martie marchează atât sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.Profitând de semnificația deosebită a acestei zile, Memorialul Închisoarea Pitești organizează o serie de evenimente. Luni, 9 martie 2020, de la ora 8.00, la Paraclisul Înălțarea Domnului din interiorul Memorialului se va oficia slujba Sfintei Liturghii, urmată de un parastas pentru victimele comunismului. De la ora 18.00 va avea loc prezentarea volumului „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, de Doina Jela. Volumul este la ediția a treia, publicat recent la Editura Corint, și a stat la baza filmului „După-amiaza unui torționar”, regizat de Lucian Pintilie în 2001 și nominalizat la premiul „Leul de Aur”.

Autoarei i se vor alătura Monica Macovei (politician, fost ministru al Justiției și europarlamentar), Clara Mareș (istoric, IICCMER) și Alin Mureșan (istoric, IICCMER) într-o dezbatere pe tema confesiunii unice a unui torționar comunist – Franț Țandără. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Volumele „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, de Doina Jela, și “Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, de Alin Mureșan, vor fi disponibile la Librăria Manuscris din interiorul Memorialului.

Începând cu ora 20.00, vor avea loc tururi ale expoziției multimedia „BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19”, cu lucrări ale artiștilor Andrei Bălan, Andrei Mușat și Dan Adrian Ionescu. Expoziția aduce la Memorial o serie de lucrări de artă ce potențează experiența explorării spațiului fostei închisori și aduce o perspectivă nouă asupra acțiunii violente petrecute aici în urmă cu 70 de ani – Fenomenul Pitești.
În curtea Memorialului se poate vedea și un fragment din Zidul Berlinului, adus la Pitești de la Berlin Wall Memorial, pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului în Europa.

Evenimentele vor avea loc la Memorialul Închisoarea Pitești, Str. Negru Vodă, Nr. 30, Pitești, iar intrarea este liberă tuturor celor peste 12 ani și nu necesită rezervare. Acesta este un Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

“Cu acest Drum al Damascului, Doina Jela ne oferă o triplă surpriză: torționarul Securității, Franț Țandără, descrie torturile în care se specializase, ia asupră-și partea lui de vină, implică sistemul comunist comanditar al ororii și mai ales (aici unicatul este incontestabil) cere să fie judecat într-o țară care de-a lungul a zece ani de tranziție nu și-a găsit încă judecători și tribunal.” (Virgil Ierunca)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =