DEPORTAREA LA BUG A ȚIGANILOR DIN PITEȘTI (54)

Pitestiul vechi

Am lăsat deoparte, pentru episodul de astăzi, un fragment important din memoriul colonelului Alexandru Ioan, primar al Piteștiului în 1941. Fragmentul face referire la o problemă extrem de sensibilă, cu repercursiuni grave asupra unor piteșteni, în definitiv.

Astfel, la punctul 8, colonelul-primar invocă direct, cunoscând politica dusă de Antonescu, de influență nazistă, „chestiunea țiganilor”. Informează primarul:

„Chestiunea țiganilor. Orașul Pitești are circa 4-5000 țigani. Aceștia constituie o plagă pe oraș, fiind leneși, neplăcându-le munca, ocupându-se cu furturile și alte expediente pentru a trăi.

Prea puțini se ocupă cu meserii onorabile ca măcelari, fierari etc.

Prezintă și un pericol social din cauza murdăriilor și prostituției în care trăiesc. 

Primăria ar ceda cu multă bunăvoință un teren pentru a se construi un cartier țigănesc.

Ne lipsesc mijloacele pentru a trece la realizări”.

Grosul țiganilor (romilor) din Pitești trăia spre Zăvoi, în zona străzii Costache Negri. E regretabil că primarul îi consideră „o plagă pe oraș”, pericol social, hoți și prostituate. Nu contau lăutarii care îl înveseleau la petreceri, nu conta Zavaidoc, dar așa erau vremurile, rasismul era în floare. A construi un ghetou (numit „cartier țigănesc”) i se părea colonelului Alexandru Ioan o soluție. Dar nu avea bani pentru această idee. Și nici Antonescu nu avea. Hitler avea lagăre, în schimb.

Probabil, asemenea cereri au venit din mai multe locuri din țară. Așa se ajunge ca Antonescu să decidă deportarea țiganilor din România în Transnistria, în perioada iunie 1942-decembrie 1943. La Bug. Antonescu face, mai întâi, un recensământ al țiganilor din România, prin Jandarmerie și Poliție, înregistrând, la 25 mai 1942, 9471 romi nomazi și 31.438 de romi sedentari. Primii deportați, la Bug, la 1 iunie 1942, au fost romii nomazi.

Din Pitești au fost deportați la Bug un număr de 1087 de țigani (romi), din cei 4-5000, cum spunea primarul Ioan (între timp schimbat, în 1942 era primar lt. col. Dan Constantinescu). Un genocid, mulți murind la Bug. Singura lor vină era că erau țigani și că Hitler paria pe rasa ariană. Nu știu câți țigani piteșteni, din cei 1087, s-au mai întors la Pitești, asta rămâne de cercetat de către alți specialiști.

Trist este că doi primari ai Piteștiului, ambii ofițeri de armată, Alexandru Ioan și Dan Constantinescu, și-au legat numele de deportarea țiganilor din oraș la Bug. Ne mândrim cu Antonescu, fiind născut la Pitești, dar nu trebuie uitată această „chestiune a țiganilor”, vorba primarului…

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

(Foto: descriptiv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

74 − 72 =