PRIMARUL-COLONEL IOAN VREA CONSTRUIREA UNUI NOU SEDIU PENTRU PRIMĂRIA PITEȘTI (53)

Pitestiul vechi

Colonelul Alexandru Ioan, primarul orașului Pitești, a întocmit, la 24 septembrie 1941, un „,memoriu” prin care expune o serie de prioritățăți ale orașului. Nu le-am reținut pe toate, voi face un subiect separat din problema… țiganilor. Ne concentrăm atenția, acum, pe lucrările edilitare necesare la acea vreme. Aflăm și că s-a dorit un nou sediu pentru Primăria Pitești, cel existent suferind stricăciuni majore în urma cutremurului din 1940.

Memoriul e adresat Guvernului, în care col. Ioan își punea mari speranțe, tot invocându-l pe Antonescu, Piteștiul având nevoie de ajutor financiar din cauza bugetului insuficient. Dar era război, numai de Pitești nu îi mai ardea lui Antonescu la acea vreme, când deja ataca Odessa.

Iată, mai jos, părți semnificative din acest „memoriu” al primarului-colonel de armată:

„-Pentru a rezolva criza de locuințe, mai ales pentru populația săracă, propun a se crea un cartier pentru locuințe ieftine pe unul din terenurile primăriei sau prin expropriere deoarece terenurile primăriei nu ar corespunde acestei necesități.

Construirea unui local pentru primărie, cel actual fiind deteriorat de cutremur și neîncăpător.

Refacerea Școlii primare de băieți nr. 3, fiind deteriorată de cutremur.

Înființarea unui leagăn pentru copii. Orașul e pe punctul de a primi un imobil donat de dl. Ion Mirescu cu această destinație. Primăria nu-l poate pune în funcțiune, lipsindu-ne mijloacele financiare pentru înzestrarea acestui leagăn cu mobilier, lenjeria necesară și altele.

Bulevardul Eroilor. Domnul mareșal Ioan Antonescu, Conducătorul Statului, pe timpul când exercita comanda Diviziei a 3-a din localitate, luase hotărârea creării acestui bulevard și pășise chiar la executarea lucrărilor, făcându-se un început de expropriere și chiar oarecare săpături. De la plecarea domnului Mareșal, această lucrare a fost părăsită.

Ștrandul orașului. Tot opera domnului mareșal Ioan Antonescu este și existența ștrandului aranjat pe malul drept al râului Argeș. Această lucrare nedesăvârșită încă a avut de suferit de pe urma inundațiilor, producându-i multe stricăciuni.

Digul de apărare a orașului pe dreapta Argeșului. A fost distrus de inundații. Trebuie urgentate măsuri pentru refacerea lui, precum și prelungirea lui până la Țesătoria Găvana, pentru protejarea populației comunei și a Statului. Primăria nu are fonduri a executa această lucrare”.

Sublinierile îmi aparțin. Comentariile – dumneavoastră!

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

(foto-descriptiv, nu dețin, din păcate, fotografii nici cu primarul-colonel, nici cu primăria avariată de cutremurul din 1940)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 + = 86