NICOLAE GOLESCU RENUNȚĂ SĂ FIE DOMNITOR PENTRU A FACE UNIREA (11)

Pitestiul vechi

La începutul lunii ianuarie 1859 au loc alegeri pentru Adunarea electivă a Munteniei. Printre deputații de Argeș aleși (Nicolae Golescu, A.G. Golescu-Albu, I. C. Brătianu, Dimitrie Brătianu, Scarlat Turnativu, episcopul de Argeș, Climent), și un nume nou, nereținut de istoria locală, Ștefan Burche.

Adunarea Electivă și-a început lucrările la 22 ianuarie 1859. Oamenii lui Brătianu și Golescu, în minoritate în Adunare, nereușind să convingă prea mulți deputați aleși din Muntenia, mobilizează mase de bucureșteni în fața clădirii Adunării elective, pentru a forța unirea cu Moldova. La 23 ianuarie, Nicolae Golescu RENUNȚĂ să fie domnitor al Munteniei, cum se propusese și stabiliseră Puterile Garante (câte un domn pentru fiecare țară), în favoarea celui ales în Moldova deja, Alexandru Ioan Cuza! A fost o soluție genială, neașteptată, negândită de către Puterile Garante europene, alegerea aceleiași persoane ca domnitor peste două țări!

Pe scurt, Nicolae Golescu ar fi putut fi domnitorul Țării Românești, dar la 24 ianuarie declină această onoare în favoarea lui Cuza. La 25 ianuarie, după alegerea lui Cuza și ca domn al Munteniei, nu doar al Moldovei, apar și recompensele firești. Cuza îi numește pe Nicolae Golescu ca ministru din ‘Năuntru (de Interne), iar pe Dimitrie Brătianu ca ministru al treburilor din Afară (de Externe). Ca semn al deplinei uniri, în fapt, dar nu de drept, Colegiul electoral al proprietarilor mici din Bacău (Moldova) îl alege, în unanimitate, în februarie 1859, ca deputat al lor, pe argeșeanul A.G. Golescu-Negru.

Între 28 mai și 5 iulie 1860, generalul Nicolae Golescu este numit de Cuza în funcția de prim-ministru. Este primul argeșean, din cei 9, care a ocupat această înaltă demnitate în stat. În anul următor, e rândul fratelui său Ștefan Golescu să fie prim-ministru, între 12 mai și 11 iulie 1861. Mai târziu, va veni rândul Brătienilor să-și urmeze unul altuia la șefia guvernului…

(va urma)

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești și a alegerilor din Argeș”, de Jean Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 + = 45