PRIMARUL BACHIDE A REALIZAT MAGAZINUL „UNIVERSAL” (85)

Pitestiul vechi

Al doilea primar comunist al Piteștiului, după Petre Năstăsescu, a fost Teodor Bachide. Născut în comuna Rătești, Argeș, în 1902, Bachide absolvă în 1920 Liceul „I.C. Brătianu”, fiind coleg de clasă cu Nicolae Iordache (alias Vladimir Streinu, marele critic literar de mai apoi). Din motive financiare, nu poate urma imediat o facultate, deși absolvise un liceu foarte bun, angajându-se ca inspector la Circumscripția Financiară Pitești, ajungând chiar perceptor șef. Cu banii câștigați, reușește să absolve, în 1942, Facultatea de Drept din București.

Când se înscrie în 1944 în P.C.R., Bachide nu provenea, așadar, din rândul muncitorimii, precum majoritatea, având studii temeinice și o meserie onorabilă. Probabil era un bun orator, astfel că urcă rapid în ierarhia locală a partidului și, în 1946, este numit primar al Piteștiului. Este o perioadă în care ofițerii sovietici zburdau la Pitești, ba pentru  ARLUS, ba la aniversarea Diviziei „Horia, Cloșca și Crișan”, ba la inaugurarea cimitirului eroilor sovietici (8 morminte pe care sunt gravate numele a 282 de soldați; cimitirul există și astăzi, de 9 mai fiind depuse coroane de flori din partea Ambasadei Rusiei la București!)

Dorind extinderea Piteștiului, primarul Bachide cere Guvernului să aprobe integrarea comunei Găvana în oraș (sediul fostei Primării Găvana există și astăzi, în apropierea fostului Cinema „Lumina”, fapt ce se și întâmplă, la 1 iunie 1946. În timpul secetei cumplite din acel an, Bachide are ideea construirii unui mare magazin, pe strada Teiuleanu, Magazinul „Universal”, unde găseai de toate. Era un semn al bunăstării socialiste, de aceea a și pus o… stea roșie pe frontispiciu! Mâncarea era însă pe cartelă, fiindcă se raționalizase din pricina secetei. Mulți își amintesc de acest magazin care mirosea veșnic a petrosin. Magazinul „Universal” este demolat pe vremea primarului Valeriu Nicolescu, prin 1978-1979, acesta având alte viziuni arhitectonice în acea zonă. Deci, se demolau și clădiri relativ noi și impunătoare, nu doar case de rând!

În 1948, Bachide înființează Teatrul „Muncitoresc” (în clădirea Cinematografului „Aquila”, și el rebotezat). Tot el este cel care înființează, în 1947, Autobaza de Transport, asigurând transportul local și cel care făcea legătura cu localitățile județului. La 31 decembrie 1947, Bachide organizează în sala teatrului o mare adunare consacrată proclamării Republicii Populare Române. Primarul ia cuvântul și salută entuziast detronarea regelui Mihai.

Rămâne primar până în 1949. Lupta pentru putere era aprigă printre comuniști și oricând puteai fi acuzat de deviaționism. Până în 1955, îl regăsim mărunt funcționar în cadrul Sfatului Popular al regiunii Argeș, după care ajunge președinte la Casa de Pensii, până la pensionare. Trece la cele veșnice în 1977, la București…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

92 − 91 =