PRIMARUL MANOLE BIVOL ȘI MITINGUL LUI CEAUȘESCU DE LA PITEȘTI (88)

Pitestiul vechi

Manole Bivol s-a născut la 18 septembrie 1934, la Câmpulung Muscel. La 17 ani, în 1951, se angajează ca muncitor la Uzina Mecanică Muscel (ulterior, ARO), până în 1975. Între timp, ajunge membru P.C.R. și  se înscrie la Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung, la seral, pe care-l absolvă în 1965. Tot la seral, termină, în 1973, Facultatea de Economie din București. Ajunge secretar de partid pe uzină, până în 1975, când este numit, peste noapte, viceprimar al orașului Câmpulung. Se dovedește a fi muncitor – cei 24 de ani de uzină și-au spus cuvântul -, ajungând primar al orașului (1977-1982). Un mandat de succes, numai dacă menționăm realizarea cartierului Grui și a centurii ocolitoare rutiere, prin Vișoi.

Este remarcat de conducerea județeană a P.C.R. și este numit primar al Piteștiului, în 1982, în locul lui Valeriu Nicolescu. Era un om cu bun-simț și bun organizator. Nu am auzit pe nimeni vorbindu-l de rău. Este cel care sprijină determinant, în 1984, organizarea la Pitești a Concursului național de dans sportiv „Dansul florilor”, primul de acest gen din țară, cu ocazia Simfoniei Lalelelor.  Lui Manole Bivol i se datorează dublarea podurilor peste Râul Argeș  și Râul Doamnei, deși traficul de atunci era firav, și finalizarea cartierelor Exercițiu și Popa Șapcă.

Și-a început mandatul de primar de Pitești în forță, cu organizarea vizitei de lucru a lui Nicolae Ceaușescu, din 11-12 august 1982. În Piața „Lenin” („Vasile Milea”) are loc un mare miting (foto mai jos). Din balconul Casei Albe, Ceaușescu îi laudă pe piteșteni: „Piteștiul a devenit un oraș modern, cu clădiri care oglindesc priceperea și hărnicia oamenilor muncii din construcții, dar și bunul gust – recunoscut, de altfel – pe care îl au argeșenii”. Și continuă, surprinzător: „Să ridicăm la un nivel tot mai înalt activitatea culturală, să dezvoltăm formele tradiționale ale artei populare, în care, de asemenea, Argeșul are tradiții foarte bune”.

Manole Bivol rămâne primar al Piteștiului până în 1986. După două mandate de primar – Câmpulung și Pitești -, în 1986 este trimis la Râmnicu-Vâlcea, ca secretar al Comitetului județean de partid. Este un pas mare înapoi în cariera politică. Evenimentele din decembrie 1989 îl prind în această funcție. Are curajul de a nu trimite detașamente ale „gărzilor patriotice” la Timișoara, înarmate cu bâte, cum au plecat de la Pitești și din alte orașe din sudul țării. Tocmai de aceea, este chemat doar ca martor în „Procesul generalilor” din 1990.

După 1990, Manole Bivol se adaptează rapid noii societăți, înființând o firmă privată, pe care o conduce până în 2004. Moare la 7 septembrie 2013, fiind îngropat la Pitești.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 5 = 2