STRADA DOAMNA BĂLAȘA LA 1968

Pitestiul vechi

Centrul Piteștiului a fost construit în etape, între anii 1960-1990. Primul bloc dat în folosință pe Centru, în 1962, a fost cel numit „Modern”, pe strada Doamna Bălașa. La parter au fost inaugurate Agenția C.F.R., o frizerie și o serie de magazine. Pe locul fostei tutungerii e astăzi sediul central al Vodafone. Cu acest prilej, în clădirea unei foste bănci, a fost amenajat Teatrul de Păpuși „Așchiuță”.

Începuse să se construiască la Pitești, la început mai timid, dar să se și demoleze masiv și în baza unui plan de sistematizare greșit. Exact în acel an, 1962, la 12 iulie, este demolată Biserica „Sfântul Nicolae” de pe aceeași stradă, în baza deciziei guvernului comunist de atunci cu nr. 387/23 aprilie 1962.

(Nota redacției: Fotografie din 1968, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 5 =