UN EMINESCOLOG PITEȘTEAN EXALTAT, D. AL. NANU

Pitestiul vechi

Elev al lui Nicolae Brânzeu la Liceul „Ion C. Brătianu”, Dumitru Al. Nanu a fost, toată viaţa, un împătimit după Eminescu. Atât de impresionat a fost de creaţia eminesciană încât, în 1930, la Paris, D. Al. Nanu publică volumul „Le poete Eminescu et la poesie lyrique francaise”. Cartea profesorului Nanu  nu s-a bucurat de succes, nici la Paris, nici în ţara noastră, pentru că a susţinut o teză prea curajoasă și prea puțin argumentată: Eminescu era superior tuturor poeţilor romantici francezi!!! Poate că avea dreptate­, dar nu trebuie uitat că atâta vreme cât lipsesc traduceri în alte limbi, cât mai apropiate de spiritul şi litera lui Eminescu, o asemenea teză nu poate fi avansată!

Născut în 1906, la Piteşti, Dumitru Al. Nanu a absolvit, în 1927, Facultatea de filosofie şi filologie din Bucureşti, în vara acelui an fiind bursier al cursurilor de literatură de la Dijon, Franţa. Este profesor, mai întâi, în Bucureşti, din 1933 revenind la Piteşti. Cu ajutorul elevilor săi de la Şcoala normală „Alexandru Odobescu”, culege folclor, publicat în volumul „Poezia milităriei şi a Crăciunului de pe Valea Argeşului”, 1933, carte premiată de Academia Română. Din 1936 până la pen­sionare (1970) este profesor la „Brătianu” (cu unele întreruperi, după 1948), lăsând posterităţii nedrepte o operă întinsă, încă inedită (moare în 1988), picurând, în fiecare generaţie de elevi, dragostea de Eminescu.

(Nota redacției: Un semn de carte, din 1927, aparținând lui D. Al. Nanu, ce reprezintă o reclamă la Editura Cartea Românească, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

83 + = 89