CASA BOBANCU VA FI CUMPĂRATĂ DE PRIMĂRIA PITEȘTI!

Pitestiul vechi

Astăzi, pe ordinea de zi a Consiliului Local al Municipiului Pitești, s-a aflat, printre altele, și un proiect ce viza neexercitarea dreptului de preemțiune al Primăriei Municipiului Pitești pentru cumpărarea casei Bobancu din localitate. Motivația era legată de faptul că imobilul, scos la vânzare de actualul proprietar, este costisitor pentru bugetul local, de 450.00 de euro, bani cu care pot fi realizate alte obiective – străzi, etc.

Și totuși! În plen, viceprimarul Sorin Apostoliceanu, totodată consilier local P.S.D., a propus un amendament pentru achiziționarea Casei Păiș Bobancu, monument istoric, poate cea mai frumoasă casă din Pitești. Argumentele au fost de ordin istoric și artistic – interiorul este păstrat intact, integral original, fiind singura casă veche din Pitești de acest gen. S-au păstrat, astfel, picturile lui Rudolf Materna în toate camerele, sobele de Majolica, frontispiciile, balustradele de fier forjat, camerele servitorilor, salonul, balconul etc. Totul ca acum 100 de ani (casa a fost construită în anii 1914-1915, de arhitectul piteștean Ion Simionescu).

S-ar putea face un muzeu al orașului aici, a mai arătat viceprimarul Apostoliceanu. O propunere pe care o susțin cu toată convingerea!

Da, este vorba despre o casă încărcată de istorie! Despre Tatiana Bobancu, ziarul nostru InfoPitești a scris în câteva rânduri. Nu ar fi rău dacă Tatiana Bobancu ar primi titlul de Cetățean de onoare post-mortem al Piteștiului la cât de multe a făcut pentru oraș, nu doar Ateneul „G.Ionnescu-Gion”! De adăugat că în această casă au locuit comandanții germani pe timpul ocupației germane a Piteștiului din Primul Război Mondial, că aici s-a semnat capitularea. Ba chiar împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, a dormit aici, în drumul său spre Curtea de Argeș, în 1917, la mormântul regelului Carol I.

Casa a fost naționalizată în 1948, aici locuind, cu „repartiție”, și câte 5-6 familii, atât de încăpătoare este! Din fericire, niciun locatar nu a intervenit cu nimic asupra interiorului. Rămas intact, cum am spus, ca la 1915.

Amendamentul viceprimarului Sorin Apostoliceanu a fost susținut de către consilierul local liberal Narcis Sofianu, care a mai propus și alte utilități ce pot fi atribuite acestei vile (pentru Centrul Cultural). Președintele de ședință, Cristian Gentea, a spus că PSD votează propunerea, una pe care și primarul Cornel Ionică a acceptat-o, mai ales că personal cunoaște valoarea acelei case, doar că vor fi cheltuieli suplimentare cu renovarea exterioară a acesteia.

După explicații procedurale, s-a găsit soluția. Consilierii locali piteșteni au votat, spre cinstea lor, în unanimitate, indiferent de partid – P.S.D., P.N.L., A.L.D.E. și P.M.P. -, amendamentul viceprimarului Apostoliceanu și s-a convocat, de către primarul Cornel Ionică, după terminarea oficială a ședinței de Consiliu Local, așa numita „ședință de îndată”. O nouă ședință, cu un singur punct pe ordinea de zi, cumpărarea Casei Bobancu. A fost o formalitate, după discuțiile anterioare, consilierii votând în unanimitate.

Este extrem de lăudabilă o asemenea atitudine! Și spun asta în numele tuturor celor care iubesc și respectă ceea ce a mai rămas din Piteștiul vechi! Pe picioare sau doar în imagini. Personal, din 14 decembrie 2018, de la primul număr al InfoPitești, și mai ales în ultimele luni, am scos la lumină tot felul de lucruri inedite legate de istoria orașului nostru. Tocmai de aceea, nu pot încheia decât așa: felicitări Consiliul Local Pitești, felicitări Primăria Pitești!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

38 − = 37