EXCLUSIV! INTERVIU: GEORGE CAVAL, OPTIMIST ÎN PRIVINȚA MEDIULUI DE AFACERI ARGEȘEAN

Interviu

Interviu cu dl. George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș

Stimate domnule președinte George Caval, cum a fost trecerea de la conducerea unei bănci de prestigiul BRD, prestigiu de care v-ați legat numele, la conducerea celei mai importante organizații care reprezintă și apără interesele comunității de afaceri, așa cum este Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș?

Trecerea a fost una firească, au trecut deja câțiva ani de când, împreună cu echipa Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, am realizat multe proiecte importante pentru mediul de afaceri din județul nostru.

-Domnule președinte George Caval, sunteți cea mai autorizată voce a mediului de afaceri argeșean. Cum ați caracteriza dumneavoastră acest mediu?

Întotdeauna am privit partea plină a paharului, am căutat părțile pozitive pentru  a le scoate în evidență, iar părțile negative doar pentru a le îmbunătăți și a învăța din greșeli. Mediul de afaceri din Argeș este unul sănătos, puternic, inventiv, de viitor. Sunt multe afaceri care merg bine și foarte bine, avem producții în multe domenii de activitate, industria de construcții de mașini, componente auto, logistică, transporturi rutiere, lemn, cauciuc, textile, morărit-panificație, agricultură, servicii etc.

Pentru viitor, prevăd o mai mare colaborare și încredere a oamenilor de afaceri în structurile asociative, care le pot reprezenta interesele, în care să se poată întâlni să discute problemele cu care se confruntă, să găsească soluții împreună.

-Sunteți o organizație independentă, care reunește cei mai importanți oameni de afaceri argeșeni. Credeți că politicile economice ale Statului răspund problemelor acestora, îi ajută sau mai mult îi încurcă în derularea afacerilor?

Continui să susțin că s-au făcut pași mari și în privința politicilor economice ale Statului, și că noi, oamenii de afaceri, continuăm să credem că va exista în viitor mai multă predictibilitate, mai puține modificări legislative etc.

-Se tot vorbește de absorbția fondurilor europene ca de-o soluție magică, deși procedura este de durată și extrem de birocratică, descurajatoare. Considerați că numărul proiectelor cu finanțare europeană este mic în Argeș? Acceptabil? Ce ar trebui făcut?

S-au făcut pași importanți și în privința absorbției  fondurilor europene în Argeș.

Ce ar trebui să facem? Să luptăm cu toții pentru promovarea proiectelor, să avem mai multe întâlniri pe această temă, să micșorăm  birocrația.

-Se constată, în ultimii ani, o ruptură între mediul politic și cel economic, când, părerea noastră, acestea ar trebui să meargă împreună. Nu ar trebui, cred, să lipsească de la întâlnirile oficiale ale administrației județene ori din delegații reprezentanți ai Camerei de Comerț sau ai mediului de afaceri. Se întâmplă asta?

Da, comunicarea cu reprezentanții administrației județene funcționează normal, atunci când am avut nevoie să transmitem mesaje către primarii și administrația județului, am avut posibilitatea să o facem în ședințele Colegiului prefectural și cu alte ocazii. Întotdeauna este loc pentru mai bine și în ceea ce ne privește și în ceea ce privește administrația județeană.

-Ce proiecte fezabile pentru județul Argeș considerați că pot fi inițiate?

Susținem următoarele proiecte:

Autostrada Pitești-Sibiu;

Autostrada/drum expres Pitești-Craiova;

Al doilea pod peste Argeș;

Construirea unei a doua căi rutiere, care să ruleze pe lângă calea ferată Pitești-Curtea de Argeș, respectiv prin continuarea căii actuale Târgul din Vale-Universitatea Constantin Brâncoveanu, până la Bascov;

Pârtia de ski de la Moliviș;

Copertine pe Transfăgărașan;

Centura de vest a orașului Pitești.

-Ce loc mai ocupă județul Argeș în economia românească? Ani buni ne-am mândrit că suntem pe primele locuri. Cum mai stăm?

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, în 2015 am fost pe locul 6, în 2016 pe locul al 4-lea, iar în 2017, pe locul al 5-lea. Anul 2018 încă nu s-a calculat până acum la Statistică.

-Știu că realizați un top al firmelor din Argeș, anul trecut premiind nu mai puțin de 1426 de societăți din cele 17.221 care depuseseră bilanțul. Cum știți, mulți argeșeni au rămas cu nostalgia unor societăți care nu mai există. Care ar fi, după dumneavoastră, acele societăți argeșene de maximă importanță, reprezentative pentru județul Argeș, cu care să ne mândrim? Există un „top 10”? În afară de „Automobile Dacia”…

Din totalul de 17.221 firme care au depus bilantul, 8.2% au făcut performanță în diferite domenii de activitate. Ele pot fi vizualizate în Catalogul „TOPUL FIRMELOR DIN ARGEȘ” editat în data de 01.11.2018 de Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Argeș.

Noi ne mândrim cu Automobile Dacia-Renault și cu toate cele 17.220 firme care activează în toate domeniile de activitate în Argeș.

-Sunteți optimist în privința evoluției mediului de afaceri argeșean?

Categoric, DA. Depinde de noi toți acest lucru.

-Ce mesaj transmiteți celor pe care îi reprezentați?

La început de an, doresc mediului de afaceri argeșean putere de muncă, colaborare, bună înțelegere și multă sănătate!

Vă mulțumim!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

68 + = 74