EXPOZIȚIA „DE LA GANGE LA GOLEȘTI”

Cultura

Ieri, 19 septembrie 2020, a avut loc, la Muzeul Național al Viticulturii și Pomiculturii  Goleşti, vernisajul expoziției de cultură și civilizaţie indiană intitulată „De la Gange la Golești”. Expoziția îşi propune să aducă în faţa publicului un fragment din cultura tradițională indiană, prin expunerea unor obiecte de vestimentație, podoabe şi tapiserii din acest spațiu cultural.

Obiectele expuse fac parte din colecțiile personale ale sanscritologului Florina Dobre Brat (originară din Pitești), marelui critic de artă Pavel Şuşară şi pictoriței Dalina Bădescu. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană „Pavel Şuşară”.

Evenimentul a fost organizat şi moderat de poeta Nicoleta Popa, muzeograf. Invitaţi să vorbească despre expoziţia inedită au fost criticul de artă Pavel Şuşară şi pictoriţa Daliana Bădescu.

Sariul este singura piesă de vestimentație din lume care nu se coase, căci în vechea cultură indiană, în felul acesta, veșmântul era sacru și misterios. Culoarea sariurilor nu se alege întâmplător, căci ea simbolizează marile evenimente din viață – nașterea, logodna, nunta, înmormântarea, festivalurile și sărbătorile. Este o explozie de culoare și simbolistică, prezentă în ceea ce legendele indiene numesc – creația zeului Krishna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

83 − 76 =