NICOLAE CEAUȘESCU, MITING LA PITEȘTI ÎN 1982 (126)

Pitestiul vechi

Până în 1989, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie 1918, a fost sărbătorită la modul faraonic la noi. Poeții se întreceau în a scrie ode cu Cârmaciul, actorii recitau cu patos revoluționar, corurile interpretau melodii compuse de marii compozitori ai țării, iar programul TV de două ore era plin de elogii deșănțate. Ziarele publicau telegrame cu urări de La mulți ani din partea organizațiilor de masă și obștești, din partea primăriilor și a personalităților agreate, dar și din partea unor ambasade străine.

Fost parlamentar de Argeș (1952-1969), general, secretar general al Partidului Comunist Român, primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, născut la Scornicești, a intrat de la 15 ani în mișcarea comunistă, făcând pușcărie politică pentru convingerile sale la Jilava și alte penitenciare, încă de la 18 ani, între anii 1936 și 1944. După moartea lui Dej, în 1965, ajunge să conducă România, introducând, treptat, și o dictatură personală, pe lângă cea a regimului comunist în sine.

Când a ajuns președinte al României, Nicolae Ceaușescu nu a uitat că a avut multe mandate de deputat de Pitești, revenind destul de des pe aceste meleaguri. Fie în vizite de lucru (am avut ocazia de a-l vedea la Teiu, elev fiind, venit să inspecteze fermele de porci și găini), îndeosebi la „Dacia” și Combinatul Petrochimic, fie pentru a se întâlni, în cadrul unor mitinguri uriașe, cu „poporul” în numele căruia vorbea, fie, și mai des, la partide de vânătoare la Mozacu (tataie al meu era mereu „hăitaș”, se alegea cu un fazan sau un iepure).

Greul era pe activiștii de partid și pe Securitate, care se dădeau peste cap ca vizita să iasă foarte bine. Orice greșeală îi costa funcția. Fotografia prezentată este din 1982. La acea vreme, Ceaușescu pornise o amplă campanie „pentru pace”, împotriva escaladării cursei înarmării dintre URSS și SUA. Sloganul lui Ceaușescu era simplu: noi, românii, dorim pace! Cine nu dorește pacea, dar ce făcea liderul român se dorea a fi un act de afirmare a independenței față de celor două super-puteri.

Mitingul are loc în Piața „Lenin”, fotografia este realizată din balconul Casei Albe, lozincile pot fi citite. Inevitabil, apare și biserica „Sf. Gheorghe” în imagine. Firește, la TV și în ziare, cenzura avea grijă să nu apară biserica. Dar ea îi stătea în față lui Ceaușescu, așa cum am mai scris cu alte prilejuri, dar acum avem și dovada.

(fotografie din arhiva „Argesul COOLtural”, căruia îi mulțumesc)

P.S. Poate vă recunoașteți în foto! Oamenii erau scoși din marile uzine pentru a lăsa impresia că tot poporul e cu Nicolae Ceaușescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1