STRADA LIBERTĂȚII, ÎNAINTE DE A DEVENI CALEA BUCUREȘTI (127)

Pitestiul vechi

Multe decenii, drumul din Centru spre Florica Brătienilor, a purtat numele de strada Libertății. La stradă erau multe case frumoase, care meritau a fi păstrate pe picioare, exceptând cocioabele din Ceair.

Între anii 1962-195, are loc construirea cartierului Calea București. A fost primul mare cartier din Pitești realizat, cu 2270 de apartamente, operă a arhitectului Dan Prodescu. Tot el a gândit și breteaua de trandafiri de pe mijlocul străzii, ca și teii de pe margine.

Un cartier frumos, dar, privind la imaginea cu strada Libertății, ne dăm seama că și vechile construcții puteau fi păstrate măcar în parte. Așa am fi avut un „centru istoric” cu adevărat…

(Nota redacției: Carte poștală din 1960, apărută la Editura Meridiane, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, pornind de la fotografii, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 27 = 36