CU TAXIUL PRIN PITEȘTI ÎN ANII 1950

Pitestiul vechi

Transportul de persoane a fost, întotdeauna, socialmente necesar. Fie pentru deplasări în oraș, fie în afara orașului. La 1876, de pildă, cei care veneau de la București cu treburi la Curtea de Argeș, precum un Titu Maiorescu, ministru pe atunci, luau caleașca din Gara Pitești până în orașul Basarabilor. Dar vom scrie mâine despre caleștile din Pitești! De această dată, vă aducem la cunoștință cum arătau taxiurile din Pitești în anii 1950.

După al Doilea Război Mondial, Piteștiul începea să se modernizeze, lumea bună se deplasează prin oraș cu mașinile. Totuși, câteva decenii, taxiurile au mers în paralel cu caleștile. Chiar în anii 1960, în centrul Piteștiului încă mai existau pancarde cu…. „dejugatul interzis” în zona centrală, semn că autoritățile locale nu mai acceptau în Centru caleștile de la gară!

Oare ce s-o fi ales de autoturismul „167-ptș” (așa se făcea înmatricularea mașinilor atunci)? Cu siguranță, topit. M-aș bucura ca proprietarul să mai fie printre noi, nu ar fi exclus! În anii 1950, Piteștiul avea în jur de 300 de autoturisme. Să ne mirăm că străzile sunt înguste și nu fac față la zecile de mii de autoturisme care circulă zilnic?

(Nota redacției:  Noi fotografii din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =