BUSTUL LUI IONEL BRĂTIANU DIN FAȚA PREFECTURII ARGEȘ

Pitestiul vechi

În toamna anului 2004, la iniţiativa unor consilieri locali liberali, în frunte cu Marius Postelnicescu, Consiliul Local al Municipiului Piteşti a votat, în unanimitate, aprobarea, pentru 2005, a obiectivului de investiţii ,,Statuie I.C. Brătianu’’. A doua zi, presa locală a consemnat evenimentul, numai că jumătate dintre ziare a titrat că se va face statuia lui I.C. Brătianu, iar cealaltă jumătate – statuia lui I.I.C. Brătianu! L-am sunat pe liderul liberal Marius Postelnicescu. Era la fel de intrigat ca şi mine. Dumnealui dorea realizarea statuii lui Ionel (I.I.C.) Brătianu, nu a tatălui, Ion C. Brătianu. Ce se întâmplase? În focul discuţiilor din Consiliul Local, s-a pierdut un… ,,I’’ pe drum, iar hotărârea de consiliu a ieşit cum a ieşit. Oricum, liberalii nu au cerut o rectificare a h.c.l., existau şi alte opinii, de altfel, fiind mulţumiţi că se va face, totuşi, statuia unui uriaş om de stat, creatorul României moderne, piteşteanul Ion C. Brătianu.

La începutul anului 2007, în Consiliul Local Pitești au fost aprige discuții pe marginea amplasamentului statuii lui Brătianu. Întâmplarea a făcut ca, tocmai în acele momente, singurul colecționar piteștean  ambulant, Ionică Stoian (decedat recent, la o vârstă tânără, un prieten cu un destin tragic, de altfel), să-mi vândă o imagine cu fosta Prefectură Argeș în fața căreia trona bustul lui Ionel Brătianu. Am dat 3 milioane lei pe acea carte poștală (Ionică era un intermediar, nu m-ar fi jecmănit), pe care o prezint acum, carte poștală pe care, xeroxată fiind, am pus-o  personal pe masă în fața fiecărui consilier local, la o ședință. Așa s-a decis, de către Primărie și Consiliul Local, pe baza acestei cărți poștale, amplasamentul pentru statuia lui Brătianu în Grădina Publică. Și nu alte locații (Calea București, în față la Colegiul „Brătianu”, de pildă). Numai eu știu câte critici am primit ulterior din partea unor foarte importante persoane politice de anumite culori, pentru ceea ce am făcut, pentru că luasem din centrul orașului statuia cu țăranul răsculat, cu inscripții anti-capitaliste. Vedeți cât contează o carte poștală?!

Bustul din imagine a fost dat jos de către autoritățile comuniste în 1951 și a fost topit. Era nevoie de bronz pentru busturile lui Lenin și Stalin, pe atunci.

Fostul director al Muzeului Județean Argeș, prof. univ.dr. Spiridon Cristocea, avea să amplaseze în fața Muzeului (care funcționează în fosta Prefectură), spre restabilirea adevărului istoric, un nou bust al lui Ionel Brătianu, dezvelit la 23 noiembrie 2013…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 34 = 36