ION MIHALACHE A FOST ÎMPIEDICAT SĂ CANDIDEZE LA PARLAMENT (45)

Pitestiul vechi

Deși alegerile parlamentare au fost programate abia în luna noiembrie 1946, la un an și jumătate după terminarea celui De-al Doilea Război Mondial, după o perioadă de aparentă acalmie, campania electorală a început cu mult înainte, aceasta cunoscând durități extreme. Și la Pitești, doi candidați țărăniști – învățătorul Ion (Tică) Popescu, din Broșteni, și avocatul Gh. Mihai, din Vâlsănești, au fost uciși cu bestialitate pe treptele și în… incinta Tribunalului Argeș, la 9 august 1946, de către hoarde de sondori conduse de Constantin Sandu, viitor deputat P.M.R. de Argeș și prim-secretar al partidului unic.

Liderul țărănist argeșean Ion Mihalache a fost împiedicat să-și depună candidatura, în ciuda tuturor contestațiilor făcute, fiind declarat „nedemn de a vota și de a fi ales”, pentru că luptase ca voluntar în războiul anti-sovietic.

Au fost aleși, atunci, în noiembrie 1946, în Parlamentul comunist, după falsificarea grosolană a alegerilor, următorii deputați de Argeș: Constantin Doncea (P.C.R./P.M.R.), Emil Diaconescu (P.S.D.), Ion Garofoiu (Partidul Plugarilor), Alexandru Mâță și Teo Simionescu (P.N.Ț.), Romulus Teodorescu (fostul primar) și Ioan Dogaru (P.N.L.).

Mihalache, Dinu Brătianu și cu Maniu au încercat să-l convingă pe regele Mihai să nu participe la ședința de deschidere a Adunării Deputaților, din 1 decembrie 1946. Fără rezultat. Cred că nu trebuie să ni-l închipuim pe regele Mihai un imaculat, a girat instaurarea regimului parlamentar comunist. Tot el îl numise pe Petru Groza prim-ministru…

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

89 + = 94