CINE ÎȘI MAI AMINTEȘTE DE DEPUTATUL DAN-ION-CRISTIAN POPOVICI?(112)

Pitestiul vechi

Deși a obținut, prin vot, două mandate de deputat de Argeș, Dan-Ion-Cristian Popovici este un nume uitat, astăzi, la Pitești. Nu și de Ion Mînzînă, de pildă, de Marian Fulga, Ion Iordan, Emil Nicolae și alți câțiva. Dar să vedem cine a fost.

Dan-Ion-Cristian Popovici s-a născut la 26 decembrie 1946, la Craiova, județul Dolj. După absolvirea Facultății de Agronomie Craiova, în 1971, este repartizat în Argeș, ca inginer agronom la C.A.P. Rătești, unde lucrează până în 1984. Între 1984-1985, este director al Fabricii de Conserve de la Topoloveni (privatizată ca S.C. „Valahia” S.A., cumpărată de ceva ani de omul de afaceri libanez Hassan Murad, cel care, acum vreo trei ani, la o chermeză, era vizitat, cu elicopterul, de un Rareș Bogdan). Popovici nu rezistă mult ca director, ajungând șef fermă legume la A.E.S.C.L. Topoloveni (1985-1987), șef fermă zootehnică (deși era agronom) la I.A.S. Leordeni (1987-1988) și președinte al C.A.P. Rătești (1988-1989).

Așa îl prinde revoluția, ca președinte de C.A.P. Firește, și la Rătești a fost revoluție (!!!), președintele C.A.P. Popovici fiind dat jos de localnici. Inginerul agronom se orientează repede și, la începutul anului 1990, ajunge președinte al Casei Autonome de Pensii a Țărănimii din Județul Argeș (la 44 de ani). Se face iubit de pensionari, astfel încât, în 1991, ajunge președinte pe țară al acestui organism (până în 1992).

La începutul lunii martie 1990, inginerul Dan Popovici înființează Uniunea Județeană Democratică a Țăranilor Liberi. Înaintea alegerilor, uniunea sa fuzionează cu F.S.N., obținând un loc eligibil pe liste. Așa se face că la alegerile din 20 mai 1990, obține un post de deputat. Ca deputat F.S.N. de Argeș, este membru al Comisiei pentru agricultură, alimentație și silvicultură a Adunării Deputaților.

După constituirea Partidului România Mare în județul Argeș, candidează, în 1992, în fruntea listei  acestui partid (Ion Mînzînă se mulțumește atunci cu postul de consilier local). Cu voturile a 21.103 argeșeni, Dan Popovici obține un nou mandat de deputat de Argeș, fiind numit, ulterior, președinte al Comisiei pentru agricultură. De numele său se leagă legi de bază ale agriculturii, precum Legea arendei, Legea regimului terenurilor, Legea Agenției de Dezvoltare și Amenajare Rurală, Legea pensiilor pentru agricultori. De altfel, Dan Popovici a fost liderul grupului parlamentar al P.R.M. din Camera Deputaților.

Mi-l aduc foarte bine aminte de la conferințele de presă ale P.R.M. Argeș. Nu avea charismă politică, părea mai degrabă un tehnocrat. Nu tuna nici împotriva ungurilor sau evreilor, abordând, mai mereu, subiecte legate de țărănime. Inginerul agronom nu a putut fi învins de omul politic.

Dar, în ziua de 23 aprilie 1996, deputatul argeșean încetează subit din viață, la 50 de ani, fiind condus pe ultimul drum, la Cimitirul „Sf. Gheorghe” din Pitești, de o mulțime de oameni, în frunte cu Corneliu Vadim Tudor. În locul său va ajunge deputat profesorul universitar Nicolae Leonăchescu…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 − 71 =