DIN CULISELE CULTURII (15). CU „DANSUL FLORILOR”, PITEȘTIUL A DAT TONUL DANSULUI SPORTIV

Cultura

Sunt cel care am sprijinit reluarea Concursului național de dans sportiv și de societate „Dansul Florilor” din Pitești, în 2006. „Dansul Florilor” este un veritabil brand local, unul care fusese stopat brutal în 2002, când cel care îl inițiase în 1984, maestrul Viorel Năstase, a fost lăsat de izbeliște de instituțiile de pe afiș care ar fi trebuit să finanțeze evenimentul, dl. Năstase plătind din buzunar o mare parte din grelele cheltuieli de organizare, primind, în plus, și vot de blam din partea Federației Române de Dans Sportiv pe care o… înființase și o condusese ani buni. Așa s-a încheiat, dramatic pentru Viorel Năstase, un vis frumos început în 1984, când Piteștiul devenea capitala dansului sportiv și de societate din România.

Prima ediție a fost organizată ca la carte, prin Centrul Creației Populare și Școala de Arte. A fost gândită ca o manifestare în cadrul Simfoniei Lalelelor, la care au fost chemați să contribuie profesioniștii. Iată echipa de atunci: coordonator artistic – Viorel Năstase, scenografia scenei (Sala Sporturilor) – pictorul Gheorghe Pantelie, conducerea muzicală : Dumitru Lupu (muzica era interpretată de o orchestră de concert, dirijor secund: Mihai Butaru), secretarul concursului și prezentator – Corneliu Lamba, directorul concursului – Costin Alexandrescu.

Competiția, la care au participat 24 de perechi, din Bihor, Satu Mare, Maramureș, Iași, Dolj, Sibiu și Pitești, a fost dominată de concurenții din Oradea. Marele premiu – Ioan Stark și Elisabeta Heghedus (Oradea), premiul de popularitate – Alexandru Imre și Gabriela Cristache (Oradea), premiul I – Adrian Soon și Tunde Simion (Oradea), Gheorghe Popovici și Ecaterina Berenyi (Oradea), premiul II – Georgică Firer și Adriana Pop (Oradea) și Cristina Andrei și Petre stănescu (Craiova), premiul III – Cosette Pleșa și Gheorghe Dumitru (Pitești, Școala Populară de Arte) și Erika Bokor și Ioan Merghes (satu Mare). Mențiuni: Mihaela Mazilu și Nicolae Neagoe (din Pitești), Vali Cristescu și Ion Rizea (Curtea de Argeș), Maria Dan și Bartumes Georg Detlef (Sibiu).

Concursul de la Pitești s-a dovedit a fi un adevărat „boom”, edițiile următoare bucurându-se de o audiență fără precedent. Din 1985 intră în scenă, ca laureată a premiului I, Corina Miulescu (partener: Gheorghe Dumitru), care câștigă și titlul de „Miss Festival 85” (titlu păstrat câțiva ani la rând, indiferent de juriu și de alte… pretendente!). În 1988, Corina Miulescu se prezintă cu un nou partener, Alfred Schieb, cel care avea să-i devină soț, câștigând împreună marele premiu și Cupa de cristal.

După 1990, încep greutățile, prima care dispare fiind… orchestra din spatele ringului de dans, dar și, rând pe rând, finanțatorii. Se implică Inspectoratul pentru cultură, dar acesta obține bani tot mai puțini de la Ministerul Culturii. Și totuși, Viorel Năstase, învingând greutăți de nebănuit, merge mai departe, animat doar de ambiția ca Piteștiul să fie centrul dansului sportiv și de societate din România. Până în 2002, când e lăsat baltă de minister, de alte autorități, deși avea în spate 17 ediții organizate.

Dansul sportiv, ca pregătire pentru elevi, a mers mai departe, la Casa Cărții, prin Mihaela Din și Andreea Dragnea. În iarna anului 2005-2006, coregraful Fredi Schieb, multiplu campion național și arbitru internațional, îmi propune să reluăm „Dansul Florilor”. Pentru asta se va muta de la Reghin la Pitești, împreună cu soția, Corina, îmi spune. Costurile păreau înfricoșătoare, subvenția era mică, noroc cu entuziasmul, sponsorii și cu biletele de intrare. Și l-am reluat, meritul punerii în scenă a unei mașinării infernale revenindu-i lui Fredi. În 2008, pentru că era ediția a 20-a, am îndrăznit mai mult, la o ediție internațională. Pentru creșterea prestigiului municipiului Pitești.

Altfel, bătăile de cap au fost enorme. Dacă, în 1984, au fost doar 19 perechi, în 2008 s-au înscris peste 600 de perechi ! Organizatori principali: Asociaţia Sportivă TOTAL DANCE Piteşti şi Centrul Cultural Piteşti, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport Argeş (ne-a pus Sala Sporturilor gratuit la dispoziție), la startul celor 30 de concursuri luând parte peste 1.200 de dansatori, cu vârste cuprinse între 6 şi 35 de ani, de la 60 de cluburi din ţară şi străinătate (Ucraina, R. Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia şi Italia). Nu găseai un loc de cazare în oricare din hotelurile din Pitești în acele zile, pentru cei peste 2000 de participanți (copiii vin însoțiți de părinți). Cam așa ajută cultura și mediul privat – niște hoteluri câștigă, restaurantele câștigă, mulți oameni primesc salarii etc. Am o mie de amintiri de la edițiile în care am fost implicat (cu Tavi Ursulescu, cu Mihai Petre, cu Smiley, cu bannerele unor politicieni, cu… ceara dată pe parchet și pe care au patinat, a doua zi, baschetbaliștii, de s-a anulat meciul etc!), dar mă opresc aici. A, mă mai mândresc cu premiul primit anul trecut din partea organizatorilor celei de-a 30-a ediții și că s-a vorbit oficial de contribuția mea la renașterea acestui prestigios concurs.

Cel mai important este faptul că, ajutat de Centrul Cultural și Primăria Pitești, Fredi merge mai departe. Dansul Florilor de la Pitești e pe mâini bune!

(din volumul în curs de pregătire „Din culisele culturii argeșene”, de Jean Dumitrașcu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 1 =