NICOLAE OLTEANU, PRIMAR, PREFECT, DEPUTAT (96)

Pitestiul vechi

Actorul Mihai Nistor nu rezistă decât câteva zile primar. Oricum, nu avea nicio putere, toate deciziile se luau la Casa Albă de către președintele județului, Doru Pop Hotăran, iar Primăria, ca instituție de sine stătătoare, nici nu putem spune că a existat! Încet-încet, F.S.N. încropește structuri administrative și în teritoriu. Prin Decretul-lege nr. 8/7 ianuarie 1990, se constituie Primăria Municipiului Pitești, cu funcții exprese de primar, viceprimar ori secretar. Imediat, în mod oficial, este numit ca primar al Piteștiului, de către consiliul local al F.S.N., Nicolae Olteanu, iar ca viceprimar pe Ion Bădescu.

Cine era Nicolae Olteanu, oficial primul primar al Piteștiului post-revoluționar? Un procuror comunist la Procuratura Argeș! S-a născut la 24 iulie 1951, în comuna Șuici, județul Argeș. În 1975 a absolvit Facultatea de Drept a Universității București, din acelați an (și până în 1983) ocupând funcția de procuror la Procuratura de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș și, ulterior, la cea de pe lângă Judecătoria Pitești. Între 1983-1988 este avocat, în cadrul Baroului Argeș, între 1988 – 1989 fiind, iarăși, procuror la Procuratura Pitești.

La alegerile din 20 mai 1990, primarul Nicolae Olteanu este ales deputat F.S.N. de Argeș. În Adunarea Deputaților sunt aleși alți 7 candidați FSN: Cătălin Rădulescu, Constantin Argatu-Calinic, Filip Georgescu, Nichita Sandu, Adrian Duță, Ion Cristian Popovici, Cornel Constantinescu. După cum îmi mărturisea unul dintre aceștia, și dacă puneai un cățel pe lista FSN, lumea îl alegea! Mai sunt aleși deputați: Constantin Topliceanu (M.E.R.), Nicolae Enescu (P.N.L.) și Cornel Nica – PSDR. Toți cei trei senatori de Argeș aleși sunt din partea FSN – Vasile Nițu, Valeriu Pop și Sava Costache. Despre unii din aceștia vom vorbi separat în perioada următoare.

La 25 iulie 1990, Guvernul numește Prefectura județului Argeș. Ca prefect este numit deputatul Nicolae Olteanu (putea cumula). Primii suprefecți – Vasile Manea și Constantin Ivan, oar ca secretar Ion Stan (cu o vastă experiență în perioada comunistă). Olteanu este ales președinte al Comisiei pentru drepturile omului (doar fusese procuror!), culte și problemele minorităților a Adunării Deputaților. Este numit apoi secretar general al Guvernului Petre Roman la 29 iulie 1991.

În 1991, Nicolae Olteanu ajunge, pentru o perioadă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Orientul Mijlociu, punând capăt mandatului de deputat. În 1994, revine în țară, fiind expert guvernamental pe probleme juridice în Guvernul Nicolae Văcăroiu. În 1995, publică volumul „Nicolae Titulescu. Viața și opera”.

În 1995, a fost numit directorul Direcției de Control și Revizie Bancară, viața sa luând alt curs, dincolo de politică. Trece pe la Credit Bank, apoi este director general al Direcției juridice la Banca Română de Comerț Exterior (BANCOREX, 1997-1999, lichidată în 1999), președinte-director general al World Trade Center (1999-2001) la București. În perioada 2001-2004, este asistent la Cabinetului președintelui World Trade Center din New York! Când l-am cunosc eu, în 2009, era, din 2004, șef reprezentanță al  Erste Bank Viena la Moscova!

Și încă ceva despre fostul primar al Piteștiului, fostul prefect de Argeș și fostul deputat de Argeș Nicolae Olteanu! În perioada 2000-2004 a fost membru al Comitetului de Inițiativă și Susținere a Candidaților pentru Premiul Nobel pentru Pace, Oslo, Norvegia!

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 3 =