TUDOR PENDIUC, ALES PRIMAR AL PITEȘTIULUI ÎN TURUL AL DOILEA ÎN 1992 (115)

Pitestiul vechi

Dacă, în 1990, municipiul Pitești a avut nu mai puțin de patru primari, despre care am vorbit anteriormente, a urmat o perioadă de maximă stabilitate, când primarul a rămas pe funcție aproape 23 de ani. Este cazul lui Tudor Pendiuc. Alegerile din 9 și 23 februarie 1992 au fost extrem de animate, urmărite cu maxim interes de către piteșteni. De altfel, era pentru prima oară, din 1937 încoace, când piteștenii își puteau alege liber pe cel care să-i reprezinte.

Candidaturile au fost depuse până la 9 ianuarie 1992. Judecătorul Nicolae Onciulescu, preşedintele Comisiei electorale din Circumscripţia nr. 1 Piteşti, a fost primul surprins văzând numărul mare de candidați, 20 pentru funcţia de primar al municipiului, 9 dintre ei fiind independenţi, iar 11 fiind propuşi de către diferite partide politice, și 240 pentru funcţiile de consilieri locali. Iată candidaturile pentru funcţia de primar al municipiului Piteşti:

Candidați independenți: 1) Dumitru Toma, inginer, inspector la Direcția Tehnică a Prefecturii Argeș; 2) Sava Costache, inginer pensionar, senator F.D.S.N.; 3) Constantin Enăchescu, subinginer, liderul Alianţei Sindicale Argeş; 4) Florin Zaborilă, sociolog la D.M.P.S. Argeş, membru F.S.N.; 5) Vasile Negoescu, jurist la R.A. „România film”, Filiala Argeş; 6) Valeriu Nicolescu, economist pensionar, fostul primar al Piteștiului în anii 80; 7) Gheorghe Jinga, maistru mecanic (Rolast, fostul C.A.T.C); 8) Marin Jugravu, inginer, directorul S.C. „Cara”; 9) Stan Tănase, inginer la „REGOCOM”.

Candidați propuși de partide: 1) Gheorghe Rizea, inginer la „ARPECHIM”, propus de M.E.R.; 2)Mircea Popa, inginer, viceprimarul în funcție al municipiului, propus de Partidul Liberal; 3)Liviu Popescu, inginer agronom, director adjunct al D.G.A.I.A., propus de Partidul Republican; 4)Alexandru Dădîrlat, inginer agronom, propus de P.D.A.R.; 5)Mihai Golescu, ziarist la „Argeşul liber”, propus de P.U.N.R.; 6)Mihai Gheorghe, inginer, propus de Uniunea Liberală „Brătianu”; 7)Daniel Ene, inginer la „Marftrans” Piteşti, propus de Partidul Liber Democrat; 8)Tudor Pendiuc, profesor, inginer, subprefect pe funcție la Prefectura Argeş, propus de F.S.N.; 9)Constantin Bejinaru, economist, propus de Uniunea Stângii Democrate; 10)Viorel Raicu, inginer, economist, şeful Oficiului de Calcul la R.A. „Apele Române”, Filiala Piteşti, lider P.N.L. Argeș, propus de Convenţia Democratică; 11)Petre Mandu, profesor, directorul Tehnic-Clubului Piteşti, propus de Partidul Social Democrat Tradiţional.

Dintre toți candidații, Valeriu Nicolescu era cel mai cunoscut, fusese atâția ani viceprimar și primar al Piteștiului, dar a candidat independent. O eroare fatală. Nu a luat nici o mie de voturi. Cunoscut era și senatorul Sava Costache, fost director general al petrochimiei piteștene. Ziaristul Mihai Golescu era, la fel, foarte cunoscut, în acea vreme tirajul ziarului „Argeșul liber” fiind de peste 30.000 de exemplare. Și „Papa” Gheorghe Mandu era cunoscut de tineret. Dar notorietatea și valoarea nu sunt de ajuns pentru a primi voturi! Lupta s-a dat, de fapt, între marile partide de atunci, F.S.N. și C.D.R.

Fiecare candidat și-a făcut campanie electorală cum s-a priceput. Interviuri și machete publicitare în „Argeșul liber”, „Curierul de Argeș” și la televiziunea Alpha Tv. Afișe alb-negru în tot orașul. Întâlniri în cartiere cu electoratul. Dezbateri în cadrul unor mese rotunde cu mai toți candidații (la sediul ziarului „Argeșul liber”). Pentru că se știe rezultatul, redau mai jos programul electoral al subprefectului Tudor Pendiuc, un candidat puțin cunoscut la acea vreme:

„Dl. Tudor Pendiuc s-a născut în zodia Leului, la 5 august 1954, în oraşul Balş, judeţul Olt, iar în anul 1978 s-a stabilit în Piteşti.

  • A absolvit Facultatea de Informatică (1978) şi Facultatea de Matematică (1981, cursuri F.F.), ambele la Craiova.
  • Din 1978 până în 1988 a lucrat în cadrul Oficiului de calcul la I.M.E. Piteşti, ca programator, şef de proiect, şef de subsisteme informatice şi şef oficiu de calcul.
  • În perioada 1988-1990 a lucrat ca şef atelier proiectare în cadrul Oficiului de calcul al Trustului de Construcţii Argeş.
  • În luna noiembrie 1990 a fost numit viceprimar la Primăria municipiului Piteşti.
  • Din luna iunie 1991 şi în prezent este subprefect al judeţului Argeş.
  • A participat la analiza şi proiectarea sistemului informatic de conducere a activităţii unei primării cu ajutorul calculatoarelor profesionale, aflate în curs de realizare la Primăria Piteşti.
  • În calitate de viceprimar al municipiului şi apoi de subprefect al judeţului s-a implicat energic şi a avut o serie de iniţiative şi intervenţii directe, contribuind la rezolvarea unor situaţii critice în ceea ce priveşte încălzirea în municipiul Piteşti şi în celelalte oraşe ale judeţului, electrificare localităţii Sătic (comuna Rucăr), extinderea reţelei de gaze în comuna Ştefăneşti, achiziţionarea de autobuze pentru Piteşti etc.
  • Tudor Pendiuc este căsătorit, soţia este profesoară de matematică la Şcoala Nr. 18 Piteşti şi au doi copii.
  • Pasiuni: sportul, muzica, teatrul şi calculatoarele.
  • Punctele „forte” ale platformei sale electorale: acordarea unei atenţii deosebite problemelor tineretului, protecţiei sociale, creării de noi locuri de muncă, celor edilitar-gospodăreşti şi investiţiilor.
  • Deviza sa este: „Omul sfinţeşte locul”.

La alegerile din 9 februarie 1992 au participat 71.878 de piteșteni. Un număr imens, dacă ne amintim că în 2016 au votat doar 48.186. În urma numărării voturilor exprimate, clasamentul final al candidaţilor pentru funcţia de primar al municipiului Piteşti s-a prezentat astfel:

  1. Tudor Pendiuc – 21 852 voturi;
  2. Viorel Raicu – 20 046;
  3. Mircea Popa – 6 886;
  4. Sava Costache – 3 738;
  5. Dumitru Toma – 3 438;
  6. Constantin Bejinariu – 1 450;
  7. Mihai Golescu – 1 405;
  8. Gheorghe Jinga – 1 391;
  9. Alexandru Dădîrlat – 1 216;
  10. Gheorghe Rizea – 1 154;
  11. Valeriu Nicolescu – 954;
  12. Vasile Negoescu – 762;
  13. Petre Mandu – 679;
  14. Mihai Gheorghe – 673;
  15. Daniel Ene – 661;
  16. Florin Zaborilă – 641;
  17. Liviu Popescu – 568;
  18. Marin Jugravu – 550;
  19. Stan Tănase – 533;
  20. Constantin Enăchescu – 429.

Cei 25 de candidaţi aleşi pentru Consiliul Local Pitești au fost următorii: 1. Gheorghe Muşat; 2. Ion Ruse; 3. Constantin Haşu; 4. Nicolae Voican; 5. Andrei-Petre Sorescu; 5. Camelia Sanfrancisco; 7. Petre Dan Amza; 8. Radu Vişinescu – toţi din partea Convenţiei Democratice; 9. Valeriu Croitoru; 10. Ioan Dumitrescu; 11. Doru Mihai Pop; 12. Florea Costache; 13. Gheorghe Popa; 14. Constantin Miu; 15. Popescu Claudiu Daniel – toţi 7 din parte F.S.N.; 16. Ion Neguş; 17. Ion Mînzînă – ambii din partea Partidului România Mare; 18. Mircea Popa; 19. Emilian Bădescu – amândoi P.N.L.-A.T.; 20. Dan-Ion Panţoiu – P.S.D.T.; 21. Stănescu Gheorghe – M.E.R.; 22. Alexandru Dădîrlat – P.D.A.R., 23. Gheorghe Graur – U.S.D.; 24. Ion Popa Argeşanu – P.U.N.R.; 25. Dumitru Toma – independent.

Pentru turul al doilea, din 23 februarie, au rămas în cursă Tudor Pendiuc (F.S.N.) și Viorel Raicu (P.N.L./C.D.R.). S-au prezentat mai puțini alegători, 64.252, față de 71.878, în primul tur. Dar numărul e mare, doi oameni au reușit să scoată din case atâția piteșteni. A fost o bătălie în cartiere cum rar s-a văzut de atunci. Partidele s-au mobilizat la maximum. Cei doi candidați au apărut zilnic în presă în cele două săptămâni dintre tururi. A contat fiecare vot. În fine, Tudor Pendiuc a obținut 36.278 de voturi (față de 21 852 voturi, în primul tur, deci o creștere semnificativă), iar Viorel Raicu – 27.974 voturi (20 046).

La 27 februarie 1992, Tudor Pendiuc depunea jurământul ca primar în fața Consiliul Local Pitești, nou constituit, și a prefectului Ion Cîrstoiu. A fost ales și un viceprimar. Din cele trei propuneri – Doru Mihai Pop, Mircea Popa și Dumitru Toma -, a avut câștig de cauză Mircea Popa, de la P.N.L.-Aripa Tânără. C.D.R., deși avea cei mai mulți consilieri, nu a avut nici candidat și nici nu a știut să negocieze un post de viceprimar.

Începea primul mandat ca primar al lui Tudor Pendiuc…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =